Zomerse pasta

Komen de tomaten in grote getallen uit de kas: een Zomerse Pasta met mozzarella ruimt een kilo op en is erg lekker!
  
  • 1 kilo zeer goede, rijpe tomaten
  • klein bosje basilicum
  • grote bol buffelmozzarella van ongeveer 250 gram
  • klein teentje knoflook
  • 1 deciliter van de beste, fruitige olijfolie, extra vergine
  • 400 gram spaghetti (of andere pasta)
Ontvel de tomaten. Dat gaat handig zo: leg ze in een kom, giet er kokend water over tot ze onder staan, laat een paar minuten staan (niet langer) en trek de vellen er af.
Snijd ze doormidden, schep de 'klokhuizen' eruit. Hak de tomaten klein met een scherp mes, niet met een keukenmachine, want dan wordt het pulp en dat is niet de bedoeling.
 
Doe de gehakte tomaten in een kom, pers de knoflook er over uit, maal er flink wat zwarte peper over, voeg wat zout toe en als de tomaten niet helemaal perfect waren ook een theelepeltje suiker.
Klop alles door met een vork en giet intussen de olijfolie langzaam erbij.
Laat alles minstens een half uur staan.
 
Kook de pasta in goed gezouten water beetgaar, snijd de mozzarella in blokjes.
Roer de saus nog eens door en proef of er nog zout of peper bij moet.
Giet de pasta af; roer er onmiddellijk de tomatensaus en de mozzarella door en een handjevol basilicum.
Schep op de borden, en garneer elke portie met nog wat basilicum.
 
Deze pasta is ook erg lekker als lunch, of als voorgerecht bij een uitgebreider diner: halveer in dat laatste geval de porties.