Courgettesoep 

  • 1 kilo courgettes
  • 1 liter lekkere, hartige bouillon van kip, rund of blokje
  • 1 forse ui, gesnipperd
  • paar tenen knoflook gesnipperd
  • scheutje olijfolie
  • kwart liter crème fraiche, of een pakje roomkaas met kruiden, bijvoorbeeld boursin
  • bosje bieslook
Fruit de ui- en knoflooksnippers in een soeppan zachtjes glazig in een flinke scheut olijfolie.
Snijd de courgettes in hompjes en fruit ze tot ze een beetje bruin zijn.
Giet er een liter hete bouillon bij en laat alles 10 minuten koken.
Pureer de soep met een staafmixer, voeg de kaas of room toe en pureer nog even voort tot een glad geheel.
Doe voldoende zout en peper bij de soep, want courgette is wat zoetig en dat heeft tegenwicht nodig.
 
Doe de soep in kommen en knip er wat bieslook over. Met een tosti erbij kun je dit met een gerust hart een volledige maaltijd noemen, en zonder tosti ook, voor mijn part, alleen krijg je dan na een uur weer honger.
Ik doe trouwens ook wel eens een bosje waterkers in de soep, vlak voor her pureren, enlof een paar overgebleven gare aardappels.
En soms fruit ik een rood pepertje mee met de uitjes. En soms doe ik een half ons vers geraspte Parmezaanse kaas door de soep, helemaal op het eind, en peterselie of basilicum in plaats van bieslook.
 
Kijk maar.
 
Bron, Volkskrant Volkskeuken