GEZOND OUDER WORDEN MET SCHOFFEL EN SCHEP

Mensen van boven de 62 die in het bezit zijn van een volkstuin, zijn significant gezonder dan mensen zonder volkstuin. In het algemeen hebben mensen die een volkstuin hebben in alle leeftijdsgroepen meer lichamelijke beweging. Dat blijkt uit onderzoek van Agnes van den Berg dat onlangs is gepubliceerd in Environmental Health.

Nederland telt ongeveer 240.000 volkstuinen, verspreid over zo’n 1000 complexen en parken. De volkstuin is een bijproduct van de achttiende-eeuwse industrialisering en de daaruit voortkomende trek naar de stad. Volkstuintjes werden verhuurd aan fabrieksarbeiders met een schamel loon die zo hun eigen groenten en fruit konden telen. Tegenwoordig is volkstuinieren vooral een vorm van openluchtrecreatie. Er is een toenemende beleidsmatige aandacht voor de gezondheidsbevorderende functie van volkstuinieren, hoewel dat gezondheidsaspect nooit echt was onderzocht. Daar is nu verandering in gekomen.

Aan het onderzoek deden 121 volkstuinders mee. Als controlegroep fungeerden 63 van hun buren zonder volkstuin. Agnes van den Berg: “Daaruit bleek onder andere dat volkstuinders in de zomer gemiddeld 32 uur per week op hun volkstuin zijn, en dat zij daardoor veel meer lichaamsbeweging krijgen dan hun buren zonder volkstuin. Zij gingen op de fiets naar de tuin, waren actief met schoffel en schep, gingen de strijd aan met onkruid. Dit actief bezig zijn was voor de helft van hen ook een zeer belangrijke reden om een volkstuin aan te houden.

”Bovenstaande conclusie klinkt logisch, maar toch liepen de onderzoekers tegen een verrassing aan. Volkstuinders jonger dan 62 jaar bleken op het gebied van gezondheid en welzijn helemaal niet te verschillen van hun buren zonder volkstuin. Bij oudere volkstuinders was er wel een duidelijk verschil. “Maar,” relativeert Agnes, “je moet hierbij wel bedenken dat ouderen die het tuinieren niet meer volhouden, daardoor buiten de selectie vallen. Daarnaast was de controlegroep wat jonger, beter opgeleid en welgestelder dan de ouderen, dus gemiddeld wellicht gezonder. Dat maakt de bewijsvoering op basis van dit onderzoek lastig. Ik vermoed dat we bij beter vergelijkbare groepen hadden gevonden dat zowel jongere als oudere tuinders gezonder en gelukkiger zijn dan hun buren. Reden genoeg dus voor de overheid om, met name in het licht van de vergrijzing, voor deze doelgroep de aanleg van volkstuincomplexen te stimuleren.”

Artikel gepubliceerd op 23 November 2010.

Maak jouw eigen website met JouwWeb